WordPress Kurulum Sonrası Ayarlar

Bu yazımızda wordpress kurulum sonrası ayarlar ile kullanışlı birkaç wordpress eklentisi hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

WordPress tabanlı bir internet sitesine sahipseniz bu aynı zamanda sitenizi herhangi bir internet tarayıcı (browser) üzerinden yönetebileceğiniz anlamına gelir. Kullanıcı adı ve şifre ile erişilebilen admin (yönetim) paneline erişim için adres çubuğuna; www.siteadiniz.com/wp-admin yazmanız yeterlidir.

Kalıcı bağlantılar

Siteniz üzerinde ilk yapacağınız değişiklik özel adres yapıları oluşturmanıza olanak sağlayan kalıcı bağlantı (permalink) ayarları olmalıdır. Özel adres yapıları bağlantılarınızın estetik, kullanılabilirlik ve ileriye dönük uyumluluğunu artırır. Kalıcı bağlantılar menüsüne Ayarlar başlığı altından erişebilirsiniz.

Kalıcı bağlantı ayarları

Düz, Sayısal: Bağlantı biçimi yazının ID numarası şeklindedir. Bağlantı, yazı hakkında herhangi bir bilgi içermediğinden SEO açısından önerilmez.

Gün ve İsim, Ay ve isim: Bağlantı biçimi yazının eklendiği tarih ve başlıktan oluşur. Kategorilere ayrılmamış blog yazıları için uygundur.

Yazı İsmi: Bağlantı biçimi sadece yazı başlığından oluşur. Yazılarınızı kategorilere ayırmayı düşünmüyorsanız bu biçimi kullanabilirsiniz.

Özel Yapı: Özel bağlantı biçimi oluşturmanızı sağlar. İleriye dönük kategori temelli yazılar yazmayı planlıyorsanız en yaygın kullanılan bağlantı biçimi /%category%/%postname%/ şeklindedir.

WordPress tema seçimi

Tema ziyaretçilerinize sizin kişiliğinizi ve internet sitenizin kimliğini yansıtır. Ama göze hoş gelen bir tasarıma sahip tema seçimi de tek başına yeterli değildir. Temanın görünümü kadar alt yapısı (kodlama) ve arama motorları tarafından tam puan alması için SEO uyumluluğu da önemlidir.

Başlangıç için binlerce ücretsiz temanın yer aldığı wordpress tema kütüphanesini tercih edebilirsiniz. Bir süre sonra artan ihtiyaçlar doğrultusunda ister istemez daha profesyonel ve fonksiyonel ücretli bir temaya gerek duyacaksınız.

Seçiminiz ücretsiz bir tema olacaksa sitenizin güvenliği için resmi wordpress tema kütüphanesini tercih etmeniz yararınızadır. WordPress admin panelinden Görünüm > Temalar > Yeni Ekle adımlarını takip ederek yine wordpress tema kütüphanesine erişebilirsiniz.

Farklı bir kaynaktan tema temin etmeniz durumunda wordpress sitenize yüklemek için birden çok yol mevcuttur.

Birincisi zipli tema dosyasını wordpress admin paneli aracılığıyla yüklemektir. Bunun için Görünüm > Temalar > Yeni Ekle > Tema Ekle adımlarını takip ederek .zip biçimindeki tema dosyasını seçip Şimdi Kur butonuna basın ve kurulumu bekleyin.

İkinci yol ise Cpanel aracılığı ile tema yüklemektir. Cpanel Dosya Yöneticisi ‘ni çalıştırın ve public_html/wp-content/themes dosya yolunu takip edin. Üst menüden Yükle butonuna basarak .zip biçimindeki tema dosyasını seçin ve themes klasörüne yükleyin. Dosya üzerindeyken sağ tıklayıp Extract ile tema dosyalarını zipli dosyadan çıkarın.

Yüklü temaların bir listesi wordpress admin paneli Görünüm başlığı altında bulunan Temalar menüsünde mevcuttur. İmleci ilgili tema üzerine getirip seçeneklerden temayı etkinleştirebilir, canlı önizlemesini yapabilir ve tema detaylarına göz atabilirsiniz.

E-posta oluşturma

@siteadiniz.com uzantılı bir e-posta adresi sitenizin ciddiyetini ve profesyonelliğini yansıtır. Çoğu zaman bunun için ekstra bir ücret ödemenize gerek kalmaz. Hemen hemen tüm hosting şirketleri ücretsiz e-posta hizmeti sağlar.

E-posta oluşturmak için Cpanel E-POSTA başlığı altında bulunan E-posta hesapları başlığını takip edin +Oluştur butonuna tıklayarak oluşturacağınız e-posta adresinin ismini girin ve bir şifre belirleyin.

Cpanel e-posta oluşturma

E-postalarınızı kontrol için Cpanel’i veya webmail.siteadiniz.com adresini kullanabilirsiniz. Ayrıca Cpanel, E-posta hesapları kısmında e-posta istemcileri (Windows Mail, Gmail vs..) ile bağlanmak için yönlendirmeler bulacaksınız.

İletişim formu

İletişim formu ziyaretçilerin sizinle hızlı ve kolay yoldan iletişime geçmesini sağlar. Bunun için kodlama bilmenize veya ücretli bir eklenti kurmanıza gerek yoktur.

En çok kullanılan ücretsiz iletişim formu eklentisi Contact Form 7 ‘dir. Eklentiyi kurmak için wordpress admin paneli aracılığı ile Eklentiler > Yeni Ekle bağlantısını takip ederek ve arama kutusuna Contact Form yazın ve eklentiyi bularak Şimdi Kur butonuna tıklayın. Eğer eklenti etkin değilse Eklentiler > Yüklü eklentiler bağlantısını takip ederek eklentiyi bulup etkinleştirin.

Sık kullanılan diğer bir iletişim formu eklentisi ise WPForms ‘dur. Bazı özellikler için ücret ödemeniz gerekse de ücretsiz bir uygulamadır. Ücretli özelliklerine zaten hemen hemen hiç ihtiyaç duymayacaksınız.

Şimdilik bu kadar..

Erdoğan Demirtaş
Erdoğan Demirtaş
Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Meslek Yüksekokulu, Endüstriyel Elektronik bölümü mezunudur. Endüstriyel kart/cihaz bakım onarım teknikeri olarak çalışmaktadır. Elektronik dışında az biraz wordpress, çat pat İngilizce bilmektedir.
ilgili yazılar

Yorum Bırak

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

son eklenenler