Rootsuz uygulama kaldırma (Android)

Android sürümüyle birlikte kurulu gelen, kaldırılmasına izin verilmeyen uygulamaları (Google+, Hangsout, Google Talk, Google Play Music, Google Duo,  vb..) root atmadan da kaldırabilirsiniz. Bu uygulamaların bir kısmını devre dışı bırakabilirsiniz ama telefon hafızasında yer kaplamaya devam edecektir.

Root atmak telefonu garanti kapsamından çıkaracağından bu işlemi root atmadan da yapmanın bir yolu var. Öncelikle kaldırılacak uygulamaları belirlemeniz gerekiyor. Bu uygulamalar sistem uygulaması olmamalı ( Ayarlar, Saat, Bluetooth, Stock Launcher vb..) Sistem uygulamalarını kaldırmak telefonun düzgün çalışmamasına, çökmesine neden olacağından dikkatli olunmalı. Burada tüm sorumluluk size aittir.

Android telefonun Geliştirici Seçenekleri kapalı ise açmanız gerekiyor. Bunun için Ayarlar/Telefon hakkında yolunu izleyerek Derleme Numarası yazan kutuya 7-8 defa üst üstte tıklayın. Ayarlar menüsünde Geliştirici Seçenekleri adında bir menü açılacaktır. Bu menüden Usb Hata Ayıklama‘yı aktif edin.

Uygulama adresi öğrenme

Google Play’den Link2Sd uygulamasını indirin. Bu uygulamanın ücretsiz sürümünü tercih edin, bu uygulamadan sadece kaldırılacak uygulamaların adreslerini bulmak için faydalanacağız, daha sonra kaldırabilirsiniz.) Telefonda kurulu olan tüm uygulamalar Link2Sd ‘de listelenecektir. Kaldırmak istediğiniz uygulamanın üzerine tıklayarak uygulama bilgilerinin olduğu kısımı açın. Uygulama adının altındaki bölüm uygulamanın adresidir.

(Örnek: Samsung E-posta için adres;  com.samsung.android.email.provider)

linksd_adres

Bilgisayar bağlantısı kurma

Adresini öğrendiğiniz uygulamaları kaldırmak için telefonu usb kablo ile bilgisayara bağlayın, eğer yüklü değilse telefona ait USB sürücüsünü kurun. USB sürücü yazılımı telefon markasına göre farklılık gösterir, bu yazılımı telefon markasına ait web sitesinden edinebilirsiniz.

Samsung usb sürücü yazılımı için buraya tıklayın.

Bir sonraki adımda komut istemcisi ile telefona erişmek için Google Adb Driver kurmanız gerekiyor. Aşağıdaki linkten bu sürücüyü indirebilirsiniz.

Google adb sürücü yazılımı için buraya tıklayın.

İndirdiğiniz zipli dosyayı çıkarın. Adb-setup-1.4.2.exe ‘yi tıklayarak google adb driver kurulumunu yapın.Kurulumdan sonra bilgisayar ile telefon bağlantısını kesin.

Zipli dosya içinde yer alan adb klasörünü C: sürücüsüne kopyalayın. Adb klasörün içindeyken Shift tuşuna basılı tutarak boş bir alana sağ tıklayın. Açılan menüden PowerShell penceresini buradan açın bağlantısını tıklayarak PowerShell komut penceresini açın. Tüm bu işlemlerin ardından şu resimdeki gibi bir komut penceresi açılacaktır.

Eğer bilgisayarınızda PowerShell mevcut değilse bunun yerine MS-DOS komut istemcisini kullanabilirsiniz. (Bunun için Win+R kısayolu ile Çalıştır ekranını açın, açılan kutuya ‘cmd‘ yazın.)

Telefonu usb kablo ile bilgisayara bağlayın. Telefon data erişimi için izin isterse izin verin. Telefon bağlantısı tamamlandıktan sonra komut penceresine;

adb devices komutunu girin.

Herşey yolundaysa aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Bu ekranda bağlı cihazların bir listesi görünür. (9597ccla device gibi..) Eğer liste boş ise yukarıdaki adımları tekrar kontrol edin, gerekirse bilgisayarı yeniden başlatın.

adbshell2

Daha sonra adb shell komutunu girin. Bu komuttan sonra aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.(c5protech:/$ gibi..)

adbshell3

Link2Sd ile adresini öğrendiğiniz uygulamayı kaldırmak için pm uninstall -k --user 0 komutunu yazıp araya boşluk bırakarak ilgili uygulamanın adresini ekleyin. Örnek olarak Samsung E-Posta uygulaması için gireceğiniz komut şu şekilde olmalıdır:

pm uninstall -k --user 0 com.samsung.android.email.provider 

İşlem başarılı olduysa (Success yazacak) aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Kaldırmak istediğiniz diğer uygulamalar içinde yine üstteki adımı tekrar edin.

ROOTSUZ UYGULAMA KALDIRMA

Yanlışlıkla kaldırdığınız uygulamanın geri dönüşü mümkün olmayabilir. Bu yüzden komut girerken dikkatli olmalısınız.

Hepsi bu kadar.

Erdoğan Demirtaş
Erdoğan Demirtaş
Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Meslek Yüksekokulu, Endüstriyel Elektronik bölümü mezunudur. Endüstriyel kart/cihaz bakım onarım teknikeri olarak çalışmaktadır. Elektronik dışında az biraz wordpress, çat pat İngilizce bilmektedir.
ilgili yazılar

Yorum Bırak

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

son eklenenler