Frekans Periyot Hesaplama

Frekans periyot hesaplama, frekans veya periyot değerlerinden birinin girilmesi durumunda girilmeyen diğer değerin bulunmasını sağlar.

Frekans, periyodik bir olayın bir birim zamandaki tekrarlanma hızını ifade eden bir fiziksel büyüklüktür. Özellikle dalgalar, titreşimler, elektrik sinyalleri gibi sürekli veya tekrarlayan olaylar için kullanılan bir terimdir.

Frekans genellikle “Hertz” (Hz) birimiyle ifade edilir. Hertz, bir saniye içinde gerçekleşen olayların sayısını temsil eder. Örneğin, 1 Hz frekansı, bir saniyede bir kez tekrarlanan bir olayı ifade eder.

Elektrik sinyalleri için de frekans, bir sinyalin titreşim veya dalga formundaki tekrarlama hızını ifade eder. Alternatif akım (AC) sinyalleri için frekans, bir saniyedeki tam dalga dönüş sayısını ifade eder. Örneğin, 50 Hz AC elektrik sistemlerinde, gerilim veya akım dalgalanmaları saniyede 50 kez pozitif ve negatif yönde değişir.

Frekans nasıl hesaplanır?

Frekans kısaca 1 saniye içinde oluşan titreşim sayısıdır. Tek titreşimin oluşması için geçen süreye ise periyot adı verilir. Frekansı bulmak için;

f = 1 / T

(f = Frekans, T = Periyot)

formülünü kullanırız.

Eğer titreşimler eşit uzunlukta ise herhangi bir zamanda herhangi bir titreşimin periyodunu bilmek frekansı bulmamızı sağlar. Periyot değeri saniye cinsinden alınırsa frekans değeri Hertz (Hz) cinsinden olacaktır.

Şimdi anlaşılabilir olması için bir örnekle açıklayalım;

Sürekli yanıp sönen bir lambanın yanık kalma süresi 100 ms, sönük kalma süresi 400 ms ise periyot iki sürenin toplamı (100 + 400) yani 500 ms olur.

Periyot = 500 ms = 0,5 sn ise;

Bu durumda frekans;

f = 1 / 0,5 = 2 Hz olur.

Periyot nasıl hesaplanır?

Eğer frekans değeri biliniyorsa periyot hesaplamak için aşağıdaki formül kullanılır.

T = 1 / f

(f = Frekans, T = Periyot)

Yine frekans değeri Hertz cinsinden alınırsa periyot saniye cinsinden olacaktır.

Erdoğan Demirtaş
Erdoğan Demirtaş
Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Meslek Yüksekokulu, Endüstriyel Elektronik bölümü mezunudur. Endüstriyel kart/cihaz bakım onarım teknikeri olarak çalışmaktadır. Elektronik dışında az biraz wordpress, çat pat İngilizce bilmektedir.
ilgili yazılar

son eklenenler