Gerilim (Voltaj) Bölücü Hesaplama

Gerilim bölücü hesaplamaları için bu aracı kullanabilirsiniz. Hesaplamak istediğiniz değeri seçin ve istenilen verileri girin.

Gerilim bölücü, bir elektrik devresinde gerilim değerini azaltmak veya belirli bir düzeye ayarlamak için kullanılır. Bir devre veya bileşenler grubunu ifade eder. Gerilim bölücü, dirençlerden oluşur ve gerilimi belli bir oranda düşürerek çıkış gerilimini kontrol etmek için kullanılır.

Gerilim bölücü devresi genellikle iki dirençten oluşur. Bu dirençler seri olarak bağlanır ve giriş gerilimi bu dirençlere uygulandığında, gerilim bölücü çıkışından düşük bir gerilim elde edilir. Gerilim bölücü devresindeki dirençlerin değerleri oranlandığında, çıkış gerilimi de aynı oranda düşer.

En yaygın kullanım alanlarından biri elektronik devrelerde, analog sinyallerin düşük gerilim seviyelerine indirilmesidir.

Gerilim bölücü aynı zamanda potansiyometreler veya ayarlanabilir dirençler kullanılarak da oluşturulabilir. Bu durumda, potansiyometre ayarlanarak çıkış gerilimi istenilen düzeye getirilebilir.

Gerilim bölücü devre

Yüksüz çıkış gerilimi şu formülle hesaplanır;

VOut = (VIn x RAlt)  / (RUst + RAlt)

Yük altında çıkış gerilimi hesaplaması ise şu şekildedir;

 RT =  (RL x RAlt)  / ( RL + RAlt) 
VOut = (VIn x RT)  / (RUst + RT) 
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Erdoğan Demirtaş
Erdoğan Demirtaş
Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Meslek Yüksekokulu, Endüstriyel Elektronik bölümü mezunudur. Endüstriyel kart/cihaz bakım onarım teknikeri olarak çalışmaktadır. Elektronik dışında az biraz wordpress, çat pat İngilizce bilmektedir.
ilgili yazılar

son eklenenler