Enkoder Test Devresi

Encoder-Reader

Arduino Uno board üzerine kurulan enkoder test devresi; endüstriyel 4 bit enkoder ( 1,2,4,8, parity, strobe çıkış uçlu) ve rotary enkoder (A,B,Z çıkış uçlu ) testinde kullanılabilir.

Enkoder uçları devreye bağlanıp enkoder mili elle çevirilerek test işlemi yapılır. Devre geliştirme aşamasında olduğundan bir saniyede en fazla 90 değişikliği %100 doğrulukla algılayabilir.

Devre üzerinde dahili bir ekran yoktur. Bilgisayara bağlı çalışır ve besleme voltajını USB porttan alır. Hyper Terminal, PuTTy gibi terminal programlar üzerinden ekran çıktısı alınır.

Encoder-Reader-Hyper-Term

Seri port ayarları; Baud Rate 57600, Data Bit 8, Parity (none), Stop Bit 1, Send XON XOFF (No) şeklinde olmalıdır. Açılış ekranındaki “LOGİC 1 SEVİYESİ” devre üzerindeki potansiyometre ile ayarlanabilir. Bu parametre; enkoder çıkış uçlarındaki sinyalin hangi değerde olursa lojik 1 kabul edileceğini belirler. Lojik 0 seviyesi ekran üzerinde ” I ” ile, lojik 1 seviyesi ekran üzerinde ” l l l ” simgesi ile gösterilir.

Klavye kısayolları

  • 0 ; Testi durdur/Ana menü
  • 1 ; 4 kanal Absolate Binary Encoder Testi
  • 2 ; 8 kanal logic Osilaskop
  • 3 ; Incerement Rotary Encoder Testi

1- 4 kanal Absolate Binary Encoder Testi

Encoder-Reader-Hyper-Term2

Devre sürekli olarak enkoder çıkış uçlarını tarar, herhangi bir enkoder çıkış ucunda lojik seviye değişirse bunu ekrana yansıtır.

Ekran üzerindeki 1, 2, 4, 8, STRB, PRTY değerleri enkoder uçlarının lojik seviyesini gösterir. DEGER yazan kısım ise enkoderin 1, 2, 4, 8 uçlarının lojik seviyesinin ondalık değeridir. Enkoder el ile çevirilince bu değer çevirme yönüne göre ya birer birer artacak yada birer birer azalacaktır. Eğer 1, 2, 4, 8  ile Parity çıkış ucu değeri uyuşmuyorsa uyuşmayan adım için PRTK değeri altında uyuşmayan adım için “ERR” yazılacaktır. Aynı şekilde 1, 2, 4, 8  ile Strobe çıkış ucu değerleri arasında bir uyuşmazlık varsa STRK değeri altında uyuşmayan adım için “ERR” yazılacaktır.

2 – 8 kanal lojik osilaskop

Devre sürekli olarak lojik giriş uçlarını tarar, herhangi bir ucun lojik  seviyesi değişirse bunu ekrana yansıtır. (Devrenin kararlı çalışabilmesi için uygulanacak max frekans 100 Hz olmalıdır.)

3 – Incerement Rotary Encoder Testi

Devre sürekli olarak enkoder çıkış uçlarını tarar, herhangi bir çıkış ucunda değişiklik olursa bunu ekrana yansıtır. Ekran üzerindeki A, B, Z değerleri çıkış uçlarının lojik seviyesini gösterir. BOLG (bolge) degeri enkoderin el ile çevrilme yönüne göre 1, 2, 3, 4 .. 1, 2, 3, 4  veya 4, 3, 2, 1 .. 4, 3, 2, 1 şeklinde aritmetik azalıp çoğalır. Enkoder çıkış ucu değerlerinde her hangi bir hata varsa KNTR değeri altına hatalı adım için “ERR” yazılacaktır. ADIM degeri enkoderin el ile çevrilme yönüne göre, ilk Z palsi yakalandığında birer birer azalır veya çoğalır

Devrenin Proteus simulasyon ve Arduino kaynak dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Erdoğan Demirtaş
Erdoğan Demirtaş
Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Meslek Yüksekokulu, Endüstriyel Elektronik bölümü mezunudur. Endüstriyel kart/cihaz bakım onarım teknikeri olarak çalışmaktadır. Elektronik dışında az biraz wordpress, çat pat İngilizce bilmektedir.
ilgili yazılar

Yorum Bırak

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

son eklenenler